Reklama
 
Blog | Pavel Doubek

Otevřený dopis poslancům Parlamentu ČR

Vážený pane poslanče,

obracím se na Vás jako občan ČR žijící na Taiwanu a sledující z dálky koronavirovou epidemii doma. Jsem, jako jeden z mnoha, velmi znepokojen současnou situací, kdy obyvatelstvo nemá dosud k dispozici ochranné roušky a respirátory, a to dokonce ani lékaři a zdravotnický personál bojující s nákazou v první linii.

Není třeba připomínat, že vláda o koronavirové epidemii věděla několik týdnů a dokonce i v době, kdy se případy nakažených začaly například v Itálii počítat po stovkách, nedošlo podle mého názoru k přijetí účinných preventivních opatření. Je naprosto alarmující, že vláda po celou tu dobu nedokázala zajistit odpovídající množství ochranných pomůcek pro obyvatelstvo, především pak zdravotníky v nemocnicích, jakožto i širokou škálu pracovníků v sociálních službách. Přičemž právě tam se nachází množství seniorů a dalších zranitelných osob.

Reklama

Vázne rovněž testování obyvatelstva a množí se navíc informace, že jsou lidé s příznaky na COVID-19 posílání bez vyšetření domů a dokonce, že stát neumožní určitým laboratořím testovat pacienty, přestože k tomu mají všechno potřebné vybavení. Včera bylo otestováno 1003 osob, což je sice pokrok ve srovnání se situací před týdnem (141 osob), stále však ani v nejmenším nedosahujeme například Jižní Koreje, kde se testuje denně více než 10 000 osob.

S ohledem na nedostatek ochranných roušek a respirátorů pro zdravotníky a chaotická vyjádření ministra zdravotnictví a předsedy vlády kdy (a zda vůbec) k jejich dodání dojde, jsou zavírány ordinace lékařů, kteří se oprávněně bojí o své zdraví. Ti odvážnější nasazují vlastní život.

Nechci pouze kritizovat. Kvituji, že stát zareagoval alespoň uzavřením hranic a vyhlášením nouzového stavu. Nicméně domnívám se, že tato zásadní opatření jsou jen důsledkem předchozích selhání a lehkovážného přístupu.

Vzhledem k tomu, že je Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR „hlídacím psem“ exekutivy a ústavním orgánem, kterému je Vláda ČR odpovědná, dovoluji si Vás požádat o sdělení, jaké stanovisko k aktuálnímu postupu Vlády ČR zaujímáte a jaká opatření budete na půdě poslanecké sněmovny předkládat.

Zajímají mne zejména tyto oblasti:

  • Jak budete jako poslanec postupovat, aby vláda plnila beze zbytku své povinnosti v boji s koronavirovou nákazou? Obrátíte se na vládu s konkrétními návrhy, jak boj s COVID-19 řešit?

  • Jak budete jako poslanec kontrolovat, aby vláda nezneužila vyhlášeného nouzového stavu? Existují podle Vás některé problematické vládní návrhy, které vláda v nouzovém stavu připravuje?

  • Domníváte se, že vláda selhala v prevenci koronavirové epidemie? Zasadíte se o vyvození konkrétní ústavní či politické odpovědnosti vlády poté, co nákaza pomine (například vyvoláním hlasování o nedůvěře vládě)?

Domnívám se, že stávající situaci je třeba řešit napříč politickým spektrem a že jde o problém, který přesahuje příslušnost k tomu či kterému politickému klubu. Proto se s tímto dopisem obracím na všechny poslance. Jako občana mne totiž zajímá názor všech poslanců, kteří nás zastupují.

Děkuji za Vaši odpověď

V úctě

Mgr. Pavel Doubek, Ph.D., občan ČR

16. března 2020, Kaohsiung, Taiwan